O firmie

Misja

Firma „Piekarnia Murmiłło” rozpoczęła działaność w 2009 roku. Naszą misją jest powrót do tradycji piekarnictwa polskiego poprzez oferowanie produktów, które są wytwarzane tylko i wyłącznie według metod naturalnych bez powszechnie używanych polepszaczy i gotowych mieszanek do wypieku chleba.

Wszystkie gatunki pieczywa żytniego i mieszanego produkowane są na naturalnym zakwasie, a cały proces produkcji podlega ściśle określonym i przestrzeganym procedurom, które gwarantują zdrowe pieczywo o wysokiej jakości.

Mąka na zajwas

Naszą podstawową zasadą jest nieprzyspieszanie natury. Skracanie procesu odbywa już się w młynach poprzez tzw. standaryzację mąki. Standaryzacja polega na wzbogacaniu mąki dodatkami, które pozwalają na używanie mąki do wypieku zaraz po dostawie z młyna. Pozwala to na znaczną redukcję kosztów magazynowania zapasów mąki.

Piekarnia Murmiłło nie używa takich surowców. Mąka którą sprowadzamy nie jest standaryzowana i leżakuje około 4 tygodni w naszych magazynach zanim zostanie użyta do produkcji. W tym czasie następują naturalne przemiany enzymatyczne tzw „dojrzewanie mąki”. Chleb z takiej mąki jest smaczniejszy, zdrowszy i dłużej zachowuje świeżość.

Proces produkcji pieczywa

Odpowiednia jakość mąki to tylko początek drogi. Najważniejszy jest proces produkcji pieczywa, w którym opieramy sie przede wszystkim na wiedzy i doświadczeniu, a nie na dorobkach przeważnie zachodnich, dużych koncernów, które oferują tzw. polepszacze do pieczywa i gotowe mieszanki. Produkcja z mieszanek praktycznie nie wymaga znajomości rzemiosła piekarskiego – wystarczy ją w odpowiednych proporcjach wymieszac z wodą i już mamy gotowe ciasto…..Niestety, ale w pewnym sensie ekspansja tych koncernów zabija polskie rzemiosło.

Chleb mieszany oraz żytni w Piekarni Murmiłło powstaje wyłącznie na naturalnym zakwasie. Zakwas, który jest składnikiem ciasta na chleb powstaje fazowo i jest kilkukrotnie przerabiany w ciągu dnia. Zwracamy przy tym szczególną uwagę na najważniejsze parametry technologiczne takie jak temperatura, czas fermentacji oraz konsystencja.

Prawdziwy chleb nie zna kompromisów, jeśli zaniedbamy którąś z faz prowadzenia zakwasu odbije się to niekorzystnie na jakości pieczywa. Zakwas jest produkowany z mąki żytniej typ 720 do pieczywa żytniego jasnego i mieszanego oraz z mąki żytniej razowej typ 2000 do pieczywa razowego. Jak widać zanim powstanie ciasto na chleb mija kilkanaście godzin procesu, który musi być pod stałą kontrolą.

Mając już dojrzały zakwas można przystąpić do zarabiania ciasta. W zależności od rodzaju pieczywa ciasta są przygotowywane według odpowiednich receptur. W przypadku ciast mieszanych i pszennych (bułki, rogale) część mąki pszennej jest dodawana w postaci rozczynu pszennego przygotowanego 3-4 godziny wcześniej.

Po sporządzeniu ciasta następuje jego ręczna obróbka, czyli ważenie kęsów i formowanie ich w kształt chleba. Uformowane kęsy ciasta układa się bezpośrednio na desce z otrębami pszennymi lub w foremkach. Następnie następuje proces rozrostu końcowego i wypieku. Parametry wypieku są dostosowane do rodzaju i gramatury pieczywa. Generalnie czas wypieku pieczywa na naturalnym zakwasie jest dłuższy niż chleba wspomaganego chemią. Ważnym etapem jest też właściwe studzenie chleba.

Jakość pieczenia na zakwasie

Właściwy nadzór nad procesem technologicznym oraz dobra znajomość kunsztu piekarniczego załogi „Piekarni Murmiłło” gwarantuje pieczywo o bardzo wysokiej jakości. Nasz chleb ma dobrze wypieczoną i chrupiącą skórkę, wilgotny miękisz, bardzo dobry, swojski smak i zapach. Po naciśnięciu powinien wrócić do swojej pierwotnej postaci. Ważną cechą naszego chleba jest też jego świeżość, utrzymywana przez kilka dni oraz fakt, że prawidłowo przechowywany nie pleśnieje.

Może nie prezentuje się czasami tak okazale jak chleby z gotowych mieszanek, nie jest taki pulchny i kolorowy, czasami zdarza się niewielkie pęknięcie na skórce, ale na pewno jest zdrowszy i smaczniejszy. A co najważniejsze jest mniej przetworzony, czyli bliższy naturze i zdecydowanie bardziej akceptowany przez nasz układ pokarmowy.

W zakładce „Produkty” zapoznacie się Państwo z naszym asortymentem i składem surowcowym produktów.

KONTAKT

Piekarnia Murmiłło

ul. Sienkiewicza 60
85-080 Bydgoszcz

Masz pytania dotyczące naszej firmy i wypieków?
Napisz do nas !